A terápia elemeinek válogatási szempontjai

A terápia elemeinek válogatási szempontjait Dr. Verseghi Anna állította össze Lurija gondolatai alapján. Csak megerősíteni tudom, hogy nincs két tökéletesen egyforma beteg, ezért egyetlen üdvözítő rehabilitációs módszer felvázolása lehetetlen, illuzórikus feladat.

Minden betegnél a legfontosabb feladat a sérült pszichés funkciók átszervezése. Tekintetbe kell venni, hogy a funkcionálisan kapcsolatban álló területek a kórházban még fiziológiás inaktív állapotban vannak ödéma, átmeneti vérellátási zavar miatt, ezért itt a gátlást oldó stimulációs gyakorlatoknak döntő szerepük van.

Lurija álláspontja szerint a rehabilitáció lépései:

E feladatok közül a kórházban a deinhibíciós feladatok kerülnek reflektorfénybe, mint már említettem.

Fontos tisztázni azt a kérdést, minek tekintjük az afáziát?

Egyszerű nyelvi zavarnak, melyet lingvisztikai szemponttól kell megközelíteni, vagy kiejtési zavarnak, mely pusztán logopédiai kérdés, vagy kommunikációs és kognitív zavarnak, mely az ember egész pszichés funkcióit károsította?

Munkatársaimmal az utóbbi megoldás mellett állok, ennek szellemében válogattam az ismert terápiás módszerek között. Mindegyikből kiválasztottam azokat az elemeket, melyek a kórházi körülmények mellett, az adott betegnél a legeredményesebben alkalmazhatók. Tekintve, hogy a betegek felnőtt emberek, messzemenőleg figyelembe kell vennem egyéni igényeiket, kívánságaikat, még akkor is, ha véleményem szerint terápiájának hatékonyságát csökkenti ezzel!

Legfontosabb az, hogy betegeinket team munkában próbáljuk rehabilitálni. Elsődleges feladat tehát a team megszervezése, minél több tagja van a teamnek, annál eredményesebb a rehabilitáció!

A terápia elemei

Természetesen a kórházban megkezdett munkát folytatva az egyes elemek más-más súllyal kell, hogy szerepeljenek a terápia különböző szakaszaiban.

Megosztom a Facebookon