Magamról: Baharevné Nádudvari Katalin

Baharevné Nádudvari Katalin

Baharevné Nádudvari Katalin vagyok, 1963-ban végeztem a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, mint 5 szakos gyógypedagógus. A gyógypedagógia egészéről átfogó képet kaptunk de az egyes részterületek alaposabb felfedezése önálló munkaként várt ránk. Pályámat a siketek Almamáterében itt Vácott kezdtem, igen érdekelt az afáziások beszédtanításának problematikája, sok adatot tudtam gyűjteni, hiszen az osztályaim zömmel a disfáziások osztályai voltak.

1994-ben amikor intézetünkhöz fordultak beszédépítő szakemberért a kórházból, igazgatóm engem javasolt, erre a részmunkára, mondván vállalkozó szellemű vagyok, és van tapasztalatom a disfáziások terén, amit itt majd kamatoztathatok. Szerencsére csak részmunkaidőben dolgoztam kezdetben, így volt időm ismereteim bővítésére. Sajnos minél több időt töltök el a területen, annál jobban látom, hogy még több ismeretre van szükség, így állandó tanulásban vagyok a mai napig is! Felnőttekkel kapcsolatban gyakorlatom nem volt, így rengeteget kellett tanulnom, hospitálnom, hogy a szükséges ismereteket megszerezzem. Beszédjavító Intézetben a terápiával kapcsolatosan, dr. Sági Juditnál a MTA Pszichológiai intézetében a diagnosztikával kapcsolatos ismereteket gyűjtöttem. Szerencsémre a Soros Alapítvány szervezett pályázatot a felnőtt afáziások ellátásának javítására, itt sikerült nyerni, és részt venni az ott folyó munkában. Itt tanfolyam is volt, majd részt vettem a Tanulmányok az afázia témaköréből című kiadvány megírásában is.

1996-ban a siketek oktatását nyugdíjazásom miatt befejeztem és teljes munkaidőben az afáziás betegek ellátását végeztem. A kórházi feladatok igen színesek, változatosak, lehetetlen minden esetre felkészülni! Nagy hasznát vettem a mozgásterápián tanultaknak, a siketek iskolájában általam vezetett vöröskeresztes tanfolyamoknak a házi betegápolással kapcsolatosan, a Soros Alapítványnál tanultaknak. Dr. Mészáros Krisztina doktornőnél tanult nyelésterápiai ismereteknek. Szeretem a számítógépet is használni betegeinknél, hiszen sajnos egyre több a fiatalabb beteg, akiknél a számítógép használata teljesen mindennapi dolog már. A megszerzett tapasztalataimat több összejövetelen, mint előadó ismertettem, majd web lapon is közzétette Szabóné Vékony Andrea.

1999 óta a betegek részére klubot is szerveztem, amit kibővítettünk minden idegrendszeri sérült részvételi lehetőségével, így színesebb lett a klub élete. Sikerült a hozzátartozókat is bevonni a munkába, így kirándulások szervezésére is lehetőség adódik évente többször is. Szívesen fogadtuk az érdeklődőket, családtagokat klubnapjainkon, kirándulásokon. Hálás vagyok dr. Katona Ágnes, dr. Galántai Gyöngyi főorvosnőknek, akik ebben a munkában alapítók és segítők voltak. Felejthetetlen, élményekben gazdag 20 évet töltöttünk együtt a klubban a betegekkel és a hozzátartozókkal.

Szakmai tevékenység

2014-ben, 50 év szolgálat után, mint aranydiplomás vonultam végleg nyugdíjba. Jelenleg csak a betegek szabadidős programjait szervezem.

Kitüntetések

Célom a honlapommal

Nehezen viseltem, hogy munkámban egyedül voltam. A Soros pályázat során felmerült, hogy a kórházakban egyedül dolgozó logopédusok egy fórumot alapítanak és egymást tudják segíteni így. Amíg várjuk a fórum megalakulását, egy ingyenes tapasztalatcserére alkalmas portál teremtésével szeretnék ehhez hozzájárulni. Várom érdeklődő és segítő szándékú leveleiket!

alt text

(Az e-mail címet nem lehet kijelölni majd kimásolni, mert képként lett beillesztve.)

Megosztom a Facebookon