Stroke betegek ellátása Vácott

Bár az oldal összefüggésben van a váci Jávorszky Ödön Kórházzal és a Máltai Szeretetkórházzal, azoktól független, és kizárólag Baharevné Nádudvari Katalin véleményét tükrözi.

váci Jávorszky Ödön Kórház

Ellátás a neurológiai osztályon

Munkánkat Vácott, a Jávorszky Ödön Városi Kórház Neurológiai Osztályán Széchenyi István örökbecsű mondata alapján igyekszünk szervezni:

„Ha mindenki azt mondja - de én egyedül mit tehetnék - akkor természetesen egyik sem tesz semmit, ha mindegyik úgy érzi, tőle függ a siker, akkor mind ereje szerint dolgozik.”

Ezért aztán amilyen gyorsan csak lehet teamot szervezünk a betegek lehető legjobb ellátása érdekében. Fontos minél szélesebb alapon szervezni, nagy flexibilitással ezzel a beteg állapotához való minél jobb alkalmazkodást érjük el. Új szempont a hozzátartozók bevonása a gyógyító munkába! Az orvosi feladatokat a lehető legmodernebb eljárásokkal végezzük (monitorozás, EEG vizsgálatok, stb).

neurológia

Azonnal megkezdődik a rehabilitáció első lépése a gyógytornász passzív kimozgatásával majd a beteg állapotától függően aktívabb részvétellel. Bekapcsolódik a logopédus is a nyelés terápiával ha szükséges, és az automatikus sorok indításával, kognitív funkciók fejlesztésével.

Valljuk, hogy „Az élet jó, de nem mindegy a minősége!” Ezért mindent megteszünk, hogy betegeink a lehető legjobb fejlesztésben részesüljenek.

ellátás

Gondot fordítunk arra, hogy minél alaposabb tájékoztatást nyújtsunk a hozzátartozóknak a a betegséggel kapcsolatban. Képes tájékoztató albumokat helyeztünk ki a társalgóban, erre külön is felhívjuk a figyelmüket.

Rehabilitációs osztályunk

Vácott, a Jávorszky Ödön Városi Kórházban rehabilitációs osztály működik, így a betegek, ha állapotuk engedi, azonnal átkerülhetnek ide. Gazdag eszközpark segíti a gyógyulni vágyókat.

eszközök

Egyéni tornákkal kezdik a rehabilitációt, és amint lehet csoporttornákkal folytatják.

egyéni torna

Ülőtorna a kezdők csoportjának, cél az ülőegyensúly megerősítése. A végtagmozgások szelektív gyakoroltatása, izomerő-fejlesztés és járás előkészítés.

Fekvő torna a már stabil állapotú járásképes betegeknél, célja a testhelyzet változtatások begyakorlása, izomerősítés, egyensúly és koordináció fejlesztése.

Álló torna a legjobb mozgású betegek részére. Cél: az egyensúly és az állóképesség javítása mellett a járástechnika finomítása.

csoportos torna

Subaqualis torna azok számára, akiknek egészségi állapota ezt lehetővé teszi. A víz felhajtóerejét kihasználva a járástechnika, dinamika az egyensúly, a mozgáskoordináció, a felsővégtag funkciójának javítása, a mozgások ritmusa, részmozdulatok összekapcsolása és gördülékenyebbé tétele válik lehetővé így rövidebb idő alatt.

Manipulációs készségek fejlesztésére csoportos torna igény szerint folyik.

kéztorna

Kéztorna finom mozgások fejlesztésére. Bár a tornák csoportosak, mindig vannak egyéni feladatok is.

logopédiai szoba

Folytatódik a logopédiai kezelés is, most már lehetőleg a logopédiai szobában tükör előtt, számítógéppel segítve. A logopédus gondot fordítunk a beteg kognitív funkcióinak fejlesztésére is, hiszen a beszéd és a gondolkodás egymástól nehezen elválasztható együttest alkotnak!

Videó: Rehabilitáció Vácott

Ápolási osztály

A betegek nem egy időben válnak rehabilitálhatóvá. Az OEP az infúziós kezelés lejárta után nem finanszírozza a beteg ellátását. A neurológiai osztályon kevés úgynevezett finanszírozott krónikus ágy van a pár napos rehabilitációra való felkészítésre, de ez nem elegendő sok esetben. Ha ilyenkor tovább, mégis az osztályon marad a beteg, ezzel a kórház adósságát növeli ellátása.

A beteg ellátása ilyenkor a nehéz gazdasági helyzet miatt, az ápolási osztályon folytatódhat, de ezt sajnos az OEP nem finanszírozza, ezért térítést kell fizetni a kórház honlapján közzétett díj ellenében.

Az ápolási osztályon gondos ápolás mellett térítés ellenében tovább folyik a beteg felkészítése a rehabilitációra, majd átvétele a rehabilitációs osztályra, vagy a Máltai kórházba.

Máltai Szeretetkórház - Váci Irgalmasrendi Kórház

Az egykori Máltai Szeretetkórházat 15 éven át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtette, ma a Betegápoló Irgalmasrendhez tartozik, neve Váci Irgalmasrendi Kórház. A köznyelvben valószínűleg még hosszú évekig csak Máltai Szeretetkórházként fogják nevezni.

Máltai Szeretetkórház Vác Március 15. tér

Feladata a krónikus kórházi ellátás biztosítása. Kiemelkedő ápolási és lelkigondozói segítséget ad, de emellett nyújt gyógytorna lehetőségeket is. Kapcsolata a Jávorszky Kórház osztályaival aktív, így a sürgős szakellátásra szoruló beteget azonnal átveszi a kórház, ők viszont fogadják a még nem rehabilitálható betegeket és a már rehabilitálhatók visszahelyezése is zökkenőmentes.

Bővebb információ a Váci Irgalmasrendi Kórház honlapján: Betegápoló Irgalmasrend - Váci Irgalmasrendi Kórház

Beteg klubunk: Csakazértis Klub

1999 ősze óta működik klub a váci Jávorszky Ödön kórház vonzáskörzetébe tartozó betegekkel dr. Katona Ágnesnek, a neurológiai osztály akkori főorvos asszonyának javaslatára, a Mozgássérültek Egyesületének székházában. Dr. Galántai Gyöngyi neurológus szakorvos, a logopédus és az egészségnevelő szociális nővér, a néhai Katáné Ruszkai Mária segítségével indult a munka.

Mozgássérültek Egyesületének székháza

Mozgássérültek Egyesületének székháza

Célunk az: hogy mind magunknak, mind a környezetünknek megmutassuk, hogy betegségünk ellenére élünk, és dolgozunk, hasznos tagjai vagyunk szűkebb és tágabb környezetünknek.

Hamarosan kiderült, hogy ha csak kommunikációs problémákkal küzdő betegeket hívunk össze, igazi klubéletet lehetetlen kialakítani ezért nyitottunk más idegrendszeri betegségben szenvedők felé.

Főzés

Bográcsozás

Társasjáték

Felvettük a Csakazért is nevet, Angyal Józsefné volt a névadónk. Ő már időközben „angyallá” vált, így érdekes diavetítéseit nélkülöznünk kell!

Kapcsolatot építettünk ki más klubokkal is: Nagymarosi Karitász, Idősek Napköziotthona Vác, Afázia Egyesület Budapest.

Videók a betegklubról

Az első 15 év története

20 évesek lettünk

Megosztom a Facebookon