Nyelés terápia: gyakorlatok, nyelvlökéses nyelés

Mielőtt rátérnénk a nyelés terápiájára illetve a nyelvlökéses nyelésre, először tekintsük át annak folyamatát.

A nyelés folyamata

A táplálék felvétel fázisai

A táplálék szájhoz vitele

Fontos tényezők:

Tanácsaim

A táplálék feldolgozás a szájban

A nyelvünkkel a táplálékot az őrlőfogakra irányítjuk és megindul a rágás, fokozódik a nyálelválasztás. Pépes anyag keletkezik, ami sem a pofazacskóba, sem a fogakon belüli szájtérbe nem kerül.

Miért?

Kívülre azért nem, mert az arcizmok kissé megfeszülnek, a nyelv mozgása a fogak közé keveri a táplálékot.
Belülre azért nem, mert a nyelv pereme kanálszerű alakot vesz fel, s ez pedig megakadályozza a visszacsúszást a fogakon belülre.

Nyelés

Az ivás

Javasolt szakirodalom

Helen A. Mueller szerint a nyelés: Korai gyógypedagógiai fejlesztés Szöveggyűjtemény Gyógypedagógiai Fejlesztő, Tanácsadó és Továbbképzési Központ Zalaegerszeg kiadványa


Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelésnél tanultakat nem lehet teljes mértékben az arcidegbénultaknál alkalmazni. Straub és Barrett módszeréből elemeket tudunk csak átvenni.

Barrett: a nyelés sok izom koordinációját igénylő komplex tevékenység.
Nálunk, ez a komplex tevékenység kivitelezése az agy sérülése miatt nem lehetséges kezdetben. Az ödéma felszívódásával a nyelés zavartalanná válhat.

Barrett szerint a terápia elemei

Straub módszere

A helyes nyeléshez az izmok mozgását hangképzéssel hozza kapcsolatba. Ez nálunk jobban alkalmazható, mert nem kíván annyi tudatosságot, és a beszédet nem értő beteg is könnyebben rátalál a megfelelő nyelvtartásra.

Ezeket az elemeket kiegészítjük Barrett terápiájának elemivel.

Nyelvlökéses nyelés gyakorlatok

Javasolt szakirodalom

BGGYTK jegyzete: A nyelvlökéses nyelés; Vassné Kovács Emőke - Rehák Gizella dr.; Nemzeti Tankönyvkiadó, 1994


Nyelés terápia nyelvizom, arcizom érintettség esetén

A beteg beszéde elkent, nehezen érthető. Darabos ételt könnyebben nyel, folyadéknál rendszeresen félrenyel. Köhögni nem tud jól.

Gyakorlatok

A felsorolásnál a többes szám azt jelzi, hogy együtt végezzük a gyakorlatot a beteggel.

A gyakorlatokat nem egyszer sokáig, hanem naponta többször rövidebb ideig célszerű ismételni! Azokhoz a gyakorlatokhoz, amelyek nehezebbek, adjunk segítséget úgy, hogy demonstráció után kelljen végeznie a gyakorlatot, ismételjük többször!

A gyakorlatokat a logopédus megmutatja, de azokat gyakoroltatni az ápolónőknek és a hozzátartozóknak is kell, akik a beteget többször etetik.


Nyelés terápia nyelvizom részleges bénulása esetén

A beteg nem ad hangot, vagy egyáltalán nem érthető, amit mond. Nyálzik, mert száját nem tudja becsukni, nyelvmozgások nem figyelhetők meg nála.

Nyelési reflex kiváltható, csak gyenge. Táplálása vagy orrszondán, vagy gyomorszondán történik.

Hasonlóak a gyakorlatok, mint az érintettség esetén, de minden gyakorlat végzéséhez több segítséget kell adni, és a haladás tempója is jóval lassabb. A gyakorlatok felsorolása nem jelent módszertani sorrendet, csupán tapasztalaton alapuló sorrendről van szó, a beteg állapotához kell igazodni a gyakorlatok válogatásánál, végzésénél.

Feladatok

A gyakorlatokat nem egyszer sokáig, hanem naponta többször rövidebb ideig célszerű ismételni! Azokhoz a gyakorlatokhoz, amelyek nehezebbek, adjunk segítséget.

A gyakorlatokat a logopédus megmutatja, de azokat gyakoroltatni az ápolónőknek és a hozzátartozóknak is kell, akik a beteget többször etetik.

Megosztom a Facebookon