Számítógépes programok az afáziások rehabilitációjában

Miért tartom fontosnak a számítógépes programokat az afázia terápiájában?

Betegeink az akut állapot lezajlása után a kórházban szembesülnek először azzal a ténnyel – az esetek 90%-ában – hogy fél oldaluk béna, s a beszédet kisebb vagy nagyobb mértékben nem értik, de mindenképpen akadályozottak saját gondolataik beszédbeli kifejezésében. Vidéki kórház lévén, fokozottan meg kell küzdenünk az előítéletekkel is: „az idegosztályon bolondok vannak.” Maguk a betegek sem mentesek ettől az előítélettől, ráadásul most saját bőrükön tapasztalják, hogy beszédképességük csökkenésének arányában környezetük lekezeli őket. Kommunikációt indító gyakorlatainkat (a számlálási gyakorlatokat, napok, hónapok neveinek felsorolását, közmondások, szólások gyűjtését) ezért úgy kell bevezetni, hogy ne sértse őket, s az ismert mondókák, dalok, versek felidézésénél is igen körültekintően kell eljárni. 50-60 éves férfi betegeink a Himnuszt, vagy a WAB vizsgálatnál javasolt Nemzeti dalt szívesen fogadják. Még a 26 éves nőbetegnél is csak kisfiával való jobb kapcsolat kialakítására hivatkozva lehetett elővenni a mondókákat.

Érzékenységüket tapasztalva arra gondoltunk, hogy a siketek tanításánál jól bevált számítógépes programok alkalmazásával bizonyítunk a környezet felé, hogy aki a számítógéppel bánni tud, az nem lehet értelmileg csökkent értékű. A bizonyítás meglepően jól sikerült. Csupán egyetlen beteg idegenkedik a géptől, ő is főleg a kezeléstől, jobb keze nem béna, de nehezen mozgatja.

Afáziás betegeink rehabilitációját segítő számítógépes programokról 1995-ben Egerben már beszámoltam. Sajnos azok a programok a számítógépek modernizálódását nem követték, így ma már nem elérhetőek, nem használhatóak. Mindig igyekeztem újabb és újabb programokat megismerni és alkalmazni. Alább szeretnék néhány programot megemlíteni, amiket ma alkalmazhatunk.

Szórengeteg program — Afázia szótár

Komanovics István beteg készítette betegtársainak. Anómiás betegek, akik olvasni tudnak egyedül is jól tudják használni. A program egyes fogalmak megfogalmazásával indul, majd számozott lépések követeik egymást (szó beírása), ehhez több segítséget is ad, majd a szó kiejtése. A program használatát, a lépéseket be kell tanítani a betegnek. Ha ez megy, akkor az olvasni nem tudó beteg is tudja szótanulásra, írás tanulásra használni, akár egyedül is.

Komanovics István levele:

Kedves Kollégák!
Szeretnék figyelmetekbe ajánlani, egy lehetőséget afáziás betegeink terápiájához. István bá’ mint érdekelt azonnal arra gondolt, hogyan segithetne betegtársain. Mérnök ember, aki oktató is volt, nem volt számára ismeretlen a számitógép mint oktatási segédeszköz. Ezt felhasználva dolgozta ki programját: Afázia szótár cimen. Nem arról van szó, hogy feleslegesek vagyunk a terápiánál, csupán egy új hatékony segédeszközzel lettünk gazdagabbak.

Kedves Betegtarsaim és Logopédusok!
Szíves örömmel küldöm meg a programot. A program 88 MB méretű, ezért csak tömörítéssel lehet küldeni. A programot ki kell csomagolni, és egyszerűen telepíteni kell. Ha a program nem jól, vagy nem működik, a telepítés a helytelen, hozzáértőt kell felkérni. A kérdések előtt a súgót kell elolvasni! A program készítését stb.-t a csatolt levél mutatja meg. A PC-men Windows 7 Home Premium, Service Pack 1 verzió van, ezzel a program tökéletesen fut. Remélem a gépén is jól dolgozik.

TELEPÍTŐ LETÖLTÉSE

Ha kérhetem, ezt a levelet továbbítsa el minden ismerős afáziásnak és logopédusnak, tovább segítve a segítségre szorulókat. Nagyon megköszönöm! Mielőbbi teljes egészséget kívánok az összes afáziás társamnak! Ha a programot jól megismerték, kérem mondja el róla a véleményét, javaslatait!

Üdvözlettel

Komanovics István

Bővebben itt olvashat még a program készítőjéről és a Szórengeteg programról:

Stroke után: van kiút a szótlanságból

Miért és hogyan készült a program (Komanovics István levele)

Komanovics István levele az Afázia, sztrók csoporthoz

Beszédmester

Olvasásfejlesztő és beszédjavítás-terápiai program, ingyenesen letölthető a Szegedi Tudományegyetem honlapjáról. Az afázia terápiájában néhány részét az olvasás tanításához sikerrel használtuk. Futtatása Windows-os számítógépen lehetséges.

Honlapja: Beszédmester

Varázsbetű programcsalád

Kazal Kolos programja, igen jól használható terápiás célokra, egyedül is tudnak gyakorolni a betegek vele. Afáziás betegek járulékos sérüléseinek kezelésére (dyslexia, dyskalkulia) jól használható. Többféle feladatot tartalmaz. Futtatása Windows-os számítógépen lehetséges.

Honlapja: Varázsbetű

Verbalio app

A jelenleg kapható változat kiválóan használható a még nem beszélő betegeknek kommunikációjára, egy ún. augmentatív és alternatív kommunikációs mobil alkalmazás. Androidos táblagépeken és okostelefonokon használható. Ára megfizethető. Jelenleg EU-s pályázattal folyik a fejlesztése.

Honlapja: Verbalio

Megosztom a Facebookon