Gyakorlóanyag afáziás betegeknek

Beszédfejlesztés stroke után — otthoni terápiához

A játékos gyakorlatok összesen 750 esztétikus képet és több, mint 1100 hangfelvételt tartalmaznak. Nem beszélő és nem olvasó afáziások is tudják használni, mert a program igény szerint kimondja, hogy mi látható a képeken és felolvassa az írott szavakat. Az afáziások végezhetik a feladatokat önállóan, de hozzátartozóval és logopédussal is. Az alkalmazás tartalmaz továbbá memória játékokat a figyelem és az emlékezet fejlesztésére. A gyakorlatok összeállítása az én szakmai vezetésem mellett történt.

Honlapja: Afázia App: Beszédfejlesztés stroke után — otthoni terápiához


Afáziaterápiás feladatgyűjtemény I-II.

A kétkötetes Afáziaterápiás feladatgyűjtemény segítséget nyújt az afáziaterápia lépéseinek megtervezéséhez. Alkalmazható stroke-ot, illetve egyéb központi idegrendszeri eredetű sérülést követő nyelvi-kommunikációs zavarok, demenciával együtt járó neurodegeneratív kórképek esetén. A feladatgyűjtemény az alapkészségek kezelésétől halad az összetett nyelvi folyamatok komplex kognitív-kommunikációs tréningjéig.

Ingyenesen letölthető a projekt honlapjáról: Afáziaterápiás feladatgyűjtemény I-II.


Képgyűjtemény kognitív funkciók fejlesztéséhez

Az alábbi anyag eredetileg afázia tesztnek készült kétnyelvűeknél. A teszt magyarországi használatáról nincs tudomásunk. Gazdag képanyaga miatt viszont egyes részei stroke betegek terápiájához kitűnően használhatók:

Paluk Anna klinikai logopédus ajánlásával (Pozsonyi Egyetemi Kórház).

Letöltések:


Képgyűjtemény az alap kommunikációs helyzetekre

A 101 képből álló képgyűjtemény a kiadvány 45. oldalán kezdődik. A segédanyag az augmentatív és alternatív kommunikációval (AAK) támogatott mindennapos rutintevékenységekhez készült. Gondozási példákon keresztül ad segítséget szakembereknek, gondozóknak és családtagoknak, akik nem beszélő személyeket látnak el.

Ingyenesen letölthető a projekt honlapjáról: Képgyűjtemény alap kommunikációs helyzetekre, igényekre (gesztusjelek, tárgyjelek, PCS grafikák)


Beszédindító feladatok

A feladatokat családtagok is végezhetik énekkel, mondókákkal, imával, utánmondással:

A napok, hónapok, évszakok, számok utánamondása és sorba rendezése kártyákkal szintén kiváló beszédindító gyakorlat, de előkészületet igényel. A szavaknak ill. számoknak a kártyákat vastag kartonlapból magunk vágjuk ki. Függően attól, hogy a beteg kezeg hogyan mozog, érdemes kártyatartó sínt is készíteni.

kártyatartó sín

(A kártyatartó sín készítéséhez ötleteket és fényképeket a Hozzátartozóknak gyakorlati tanácsok oldalon találnak.)


Feladatlapok nem beszélő betegek terápiájához

A beszédértés és fogalmak belső tartalmi megerősítésére szolgáló feladatlapok nem beszélő stroke betegeknek. A gyakorlatok Kerekesné Dócs Nikoletta munkái, a feladatlapokat a tudtával és engedélyével tettem elérhetővé.

Négy évszak:

Szódominók:

Az összes fenti szódominó feladatlap letöltése


Gyakorlatok beszélő globális olvasó betegeknek akik betűtévesztők

Tematikus feladatlapok betűkereséssel, énekkel, mondókákkal, verssel, szövegértési feladatokkal:


Feldatok beszélő betegeknek kognitív funkciók fejlesztésére

Az emlékezet fejlesztésére javasolt ötletek kiegészítése beszédértés fejlesztésével, mondatalkotásokkal, szövegértésekkel, szógyűjtésekkel:


További gyakorlatok és feladatlapok a stroke utáni rehabilitációhoz

A Szakirodalom afázia témakörben menüpont alatt mintegy fél tucat szakkönyvet soroltuk fel, melyek kiváló gyakorlóanyagot tartalmaznak, és a mindennapi munkához igen jó segítséget nyújtanak. A Szoftverek a stroke utáni rehabilitációhoz menüpontban felsorolt programokat is nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Megosztom a Facebookon